Дали е мамење или вистина кога ќе слушнете вести како Швајцарија, Канада, Норвешка, Данска, Германија очајно бараат работници?

Децениско прашање: Дали да останам или ќе си заминам од Македонија?

Темата ја отвараме да прикажеме успешни приказни, за некој е успешна ако остане, а за друг е успешна ако си замине. Идеата е да споделиме искуства и полесно да се одлучиме што е правилно. И секако сами да си најдеме одговор на прашето:

Дали е мамење или вистина кога ќе слушнете вести како Швајцарија, Канада, Норвешка, Данска, Германија очајно бараат работници?

Пребарувајки секојдневно како да најдам излез од државчево, или популарно кажано да го отворам патот за напредокот на децава се зачленив на многу групи и прегледувам многу веб страни на консултанти и адвокати за имиграција.

А дали е точно ова и дали ќе предизвика да ги продлабочам моите размислувања? Доколку предизвикам секој индивидуално да го одреди патот, можеби и сме направиле денес една добра работа.

Сабајлево на една од групите се појави интересна статија со провокативен наслов:

Искусните имигранти си ги трошат своите таленти во Канада

Дали е за верба?

Совршените за нас Канаѓани или нивниот систем напреднал до толку што почнале да ги истражуваат проблемите на имигрантите веднаш по влезот во државата.

Најинтерсна беше приказната за Доктор Насрабади .

За бразилскиот педијатар Ирај Халили Насрабади, еден од најтешките моменти за него било букавално мамење кога во 2015 година додека превртувал хамбургери во McDonald’s во Calgary, слушнал вести:

  • За руралните Албертанци очајно се потребни матични лекари.

Тој со задоволство ќе им служел ако му се даделе шанса!

По пристигнувањето во Канада во 2010 година, Насрабади поминал три медицински прегледи потребни за работа во Канада и поминал 18 месеци во сенка на канадски лекар. Тој, исто така, станал канадски државјанин.

Но, тој не обезбедил живеалиште – последниот чекор за да стане лекар во Канада – по три години аплицирање на програми низ целата земја, иако имал 16 години искуство како доктор во Бразил.

„Не можете да ги користите своите вештини, талент и искуство“, рече Насрабади, кој реши да стане педијатар како 10-годишник во Иран, но студираше медицина во Бразил, откако бахаистичката заедница во која припаѓа е прогонета за време на иранската револуција.

„Малку по малку, дојдов до оваа одлука дека, за момент, не можам да сторам ништо повеќе во Канада“.

Така, во јануари 2016 година, Насрабади се вратил во Бразил, оставајќи ги зад себе својата сопруга и двете деца во Калгари, за да може да работи како лекар и да заработи повеќе пари за своето семејство.

Имигрантските лекари како Насрабади, како и медицински сестри и други добро образовани новодојденци низ целата земја, се борат да добијат канадска акредитација и да најдат работа на својата област, дури и во професии каде има побарувачка за нивните вештини.

„Нашиот проблем е што, од околу 1990 година, не успеавме целосно да ги искористиме нашите имигранти“, рекол Мајкл Блум од Conference Board of Canada.

*Conference Board of Canada непрофитен центар, посветен на истражување и анализирање на економските трендови, како и на организациските перформанси и прашања од јавната политика.

Придобивки од едукација споредбено

Продолжува …

Коментарите, прашањата и личните искуства се добредојдени на Facebook на следниот линк:

Дали знаевте?
На ВО.мк можеш да пребаруваш производи и услуги и се што ти треба на Google и пребаруваш само во Македонија и Македонски Веб страни, со ова резултатите секогаш се од Македонски фирми, производители или производи што се продаваат во Македонија.

VO.mk – Пребаруваj на Google само Македонски веб страни

VO.mk – Пребарувај ВО.мк

Оди на лентата со алатки